„Co budeš mít k večeři? Nemáš už hlad“? ptám se kamarádky Dity, se kterou jsem si po jejím tréninku povídala o jídle a o jejím špe(r)ku, který se jí rýsuje pod tričkem na břiše, že by se ho chtěla zbavit. Bylo 18 hodin a já vytáhla svou krabičku s večeří.
„Mám, nevím…asi co dům dá…“povídá.
„Co jsi měla dnes k jídlu“? ptám se.
„Dnes jsem k snídani měla smoothies a k obědu zeleninový salát s čočkou z Uga“ hlásila mi Dita.
„Hmmm…to je hodně málo. Takže, chceš-li se zbavit svého špe(r)ku na břiše, je potřeba začít plánovat“. Já jsem dnes věděla, že mi v 18 h končí trénink a to bude čas na večeři, takže tady mám svou večeři v krabičce-pečenou zeleninu s batátem a masem“ povídám a dávám jí ochutnat. „To je dobré, ale doma by mi to nikdo nejedl“ povídá. A já na to : „Vždyť mě to doma taky nikdo nejí! Dělám si to, protože mi to chutná a k večeři je to pro mě ideální. Nebo prostě uvař víc jídla a zbytek si dej do krabičky nebo si udělej malou svačinku a vezmi ji s sebou“.
„Pečená zelenina je velice jednoduchá, v zimě Tě i zahřeje. Očistíš a nakrájíš jakoukoliv kořenovou zeleninu, např. řepu, mrkev, petržel, celer, cibuli a jiné, dáš do zapékací mísy, posypeš kořením např. tymián, bobkový list, jalovec, sůl atd., dáš tuk ghí nebo kvalitní olej, balsamico dle chuti. Jakékoliv maso, kuřecí, krůtí nebo i rybu, nakrájíš na kostky nebo plátky a vložíš k zelenině. Vše, třeba rukou, promícháš, přiklopíš mísu a dáš do trouby asi na 180°na 45-60 minut zapéct. Pak už jen krabičkuji“.
„A představ si,“ pokračuje Dita „že ta čočka v tom salátu byla sterilizovaná“. „Pro jednou se nic nestane, když si dáš něco z konzervy“ povídám…zas takový puntíčkář nejsem. „To ne, ale očekávala bych, když si kupuji čerstvý salát, že čočka, která se dá velmi rychle připravit, bude čerstvá“.
„Tyhle věci mě už dávno netrápí a neřeším je, protože jím každý den ječmen s chlorelou od Green ways, které takové nedostatky ve výživě kompenzují. Proto tady jsou. Vím, že jsou 100% čisté, přírodní, nabité nejdůležitějšími živinami, které mé tělo potřebuje. Tělo vyživí , zároveň čistí a opravují. Tyto dvě zelené potraviny jsou základem mého jídelníčku a pilířem mého zdraví. Jsou zásadotvorné a já si nemusím lámat hlavu, když nejsem v životosprávě dokonalá. Tito zelenáči jsou vždy čerství na rozdíl od mých krabiček, které, bohužel jinak to nejde, konzumuji druhý i třetí den po upečení. Na nutriční výživu v této pečené, ale i jiné zelenině se nemohu a ani nespoléhám.
Ale vraťme se zpět na začátek k mé Ditě. Přijde po celém, náročném dni – práce, třídní schůzky, trénink v posilovně – vyhladovělá domů a nemá připravené jídlo. Mě se toto občas stávalo, než jsem si začala jídlo plánovat a můžu vám říct, že jsem to nikdy bez nájezdu na lednici nezvládla. Nevím kolik jsem toho snědla, ale po dvou hodinách neustálého ujídávání jsem zjistila, že jsem přecpaná a pořád mám na něco chuť.
A jak to máte vy? Plánujete nebo jíte nahodile?
Krásný den vám přeje Katka
P.S. K našemu špe(r)ku se váže vtipná situace. Dita dala svou fotku, která je výše, na svou Timeline a napsala tam : Ten špek musí pryč! A její kamarádka si to špatně přečetla a hlavně nekoukala na její špek, ale na šperk na hrudi a divila se, proč se chce zbavit tak pěkného šperku:)