UŽ SE ANI POŘÁDNĚ NENAŽERU!

Trvalo mi asi dva roky, než jsem pochopila, že to, co jsem si mohla dovolit do svých 50 let, teď už nemohu.  Týká se to nejen cvičení, ale hlavně jídla (to cvičení mi došlo trochu dřív).  Mám totiž jídlo moc ráda:)  A taky mi dlouho trvalo, než jsem se s tím smířila a odhodlala se napsat tento článek.

Zhruba od 40. roku se začíná zpomalovat metabolismus za každé desetiletí asi o 10 %. Tzn., že pokud průměrná žena přijímá v průměru 8500 kj, v 50 letech je to 7650 kj atd. A to nemluvím o tom, když si ženy během života zpomalí metabolismus díky nesmyslným dietám.  Samozřejmě záleží na životním stylu, tělesné konstituci, typologii člověka a dalších vlivů. Proto je tak důležité v pozdějším věku vybírat si ty správné potraviny, abychom zabezpečili dostatek všech makroživin i mikroživin. Protože když nám tyto chybí, tělo si nejprve vypomůže ze svých vlastních vnitřních zdrojů, například rozkládá své bílkoviny-svaly, aby zabezpečilo dostatečný příjem aminokyselin, které jsou nezbytné nejen pro tvorbu svalů, ale prakticky každá buňka v těle je složená z aminokyselin a také pomáhají řídit nezbytně důležité funkce. Když nám chybí minerály, tělo začne používat ty z pevných částic našeho těla  jako jsou kosti, zuby, nehty atp. A mohla bych takto pokračovat dál.

Pokud nemáte dostatek vlákniny, střeva se dostatečně nečistí a není tam dostatek živin pro hodné bakterie, které tam žijí. Střeva jsou nejdůležitější imunitní orgán a bývají často poškozená. Mít dostatek vlákniny znamená půl zdraví.

Kafíčko s dortíčkem nebo buchtičkou či sušenkou nezabezpečí přísun živin a vlákniny. Sice vás možná pohladí po duši, ale v dlouhodobém horizontu vás prostě poškodí. Vynechání bílkovin v jídlech, jako je např. zeleninové rizoto nebo chleba s máslem a plátkem sýra, ve snaze zhubnout nedodá potřebné množství bílkovin na denní bázi. Kupování  hotových jídel ve snaze ušetřit čas je cesta do pekel.

Když je tělo mladé, tak nějak si s tím poradí, ale s přibývajícími lety nic moc.

Jak si vytvořit vyvážený jídelníček je název e-booku a praktického semináře, který jsem vytvořila ve snaze, aby si toto lidé uvědomili.

Mé každodenní porce jídel se během posledních let opravdu zmenšily, protože cítím, že větší porce už mé tělo tak jednoduše nezpracuje. Prostě je mi těžko a některé kombinace jsou pro mé zažívání vražedné.

A proto při menším objemu jídla jsou tak důležité ty správné zdroje živin. Na toto téma jsem napsala mnoho článků na svůj blog a na blog Kalorických tabulek. Namátkou například článek Ten šperk musí pryč!

To co chybí v zelenině, ovoci a dalších současných potravinách si dopřávám v každodenním konzumováním zelených potravin od Green Ways. Jsou mi velkou oporou a mou zkušenost si můžete přečíst ZDE. 

Řekla bych, že největší nebezpečí číhá na ženy, ale i na muže, v období kolem 50 let. Když si uvědomím, kolik žen, do menopauzy vypadaly k světu a kolik žen to po menopauze tzv. „pustily“. V období menopauzy, aspoň z mé zkušenosti, se hormony splaší a je to jak na horské dráze. Návaly, psychická tenze a napětí, podrážděnost a nespokojenost. Často jsem si pocity nespokojenosti a tenze navozovala něčím dobrým. Nejvíce čokoládou.

Prostě jsem se často čokoládou přežrala!

No co vám budu povídat…neříkám, že už si čokoládu nedám, ne nejsem dokonalá. Ale často si prostě rozumem řeknu, že toto pro mě nemá žádný přínos a radši si dám misku zeleniny, kterou si každý den nosím s sebou.

Co tedy dělat?

  • Jíst pravidelně, protože pak máte větší šanci nepřejíst se. Jak zůstat štíhlá po celý rok, je název článku, který vám dá praktické tipy.
  • Přemýšlet o tom co jím, jak to jím. Jíst v klidu a kousat. Vím, že to víte, ale děláte to? Nedieta, je název článku s praktickými radami.
  • Připravovat si jednoduchá jídla z přirozených nezpracovaných, kvalitních potravin a nosit si jídla či svačiny sebou.
  • Plánovat, co budu zítra, pozítří jíst a co k tomu potřebuji nakoupit.
  • Mít dostatek bílkovin a vlákniny na denní bázi, tzn. aspoň 1 g B na 1 kg vaší váhy a min. 25 g vlákniny (pokud netušíte, vyplňte si aspoň 1 den svůj typický jídelníček na Kalorických tabulkách.

A další doporučení najdete například v článku 6 základních pravidel pro hubnutí. Možná bych měla dodat nejen pro hubnutí.

Jak řekla Margit Slimáková a to si beru za své :

„ Přípravu a vaření jídla beru jako součást péče o sebe“. Jinými slovy, pokud je vám to jedno, prostě na sebe kašlete.

Přeji vám krásný den a pečujte o sebe, nikdo jiný to za vás neudělá:)

Katka

 

 

katka_dobesova@post.cz
Jsem cvičitelka, trenérka, výživová poradkyně, která miluje zelené potraviny. Radím lidem, jak správně cvičit a jíst, aby se cítili dobře tak jako já. Protože radím lidem to, co žiju. Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou e-booku Sám sobě výživovým poradcem snadno a rychleOdkaz na něj zde zde >>
Komentáře
  • Stáhněte si e-book zdarma

    Chcete vědět nebo mít jistotu, jak správně cvičit 5 nejoblíbenějších a nejčastějších posilovacích cviků?

    Dovoluji si vám zasílat 1x měsíčně informaci o novém článku na mém glogu.
  • Stáhněte si e-book zdarma

    Máte kulatá záda či předsunutou bradu, bolí vás bedra a nevíte, které cvičení by vám pomohlo? Chcete jasný, jednoduchý a účinný návod jak cvičit bez pomůcek a bez nároku na velký prostor? Zde vám předkládám cvičební, ucelený program, který pomáhá, nejen mě, k tomu, abychom se cítili dobře.

    Dovoluji si vám zasílat 1x měsíčně informaci o novém článku na mém blogu.
  • Jak se stát Sám sobě výživovým poradcem

    Chcete znát snadný způsob, jak bez větší námahy sestavit vyvážený jídelníček?

    V rámci novinek si dovoluji zaslat informační mail 1x do měsíce, upozornění na nový článek na mém blogu.
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky