Mám ráda jednoduché věci, které prostě fungují, to už víte.
Téma „Životních minim“ nosím v hlavě již od začátku svého blogu, ale teprve teď přišel impulz, kdy jsem se rozhodla ho otevřít.
V našem životě jsou období, kdy je čas a energie věnovat se věcem, které máme rádi, naplno. Pak ale může přijít čas, kdy to prostě z různých důvodů nejde. Práce, rodina, nemoc a jiné. Pak přichází na pomoc minima – minimum, které bychom v našem životě měli zachovat, ať se děje cokoliv.
S Honzou Koskem jsem se poprvé viděla a seznámila před 5 lety a to na semináři Životního minima, který vedl Václav Rathouský, majitel Green Ways.
Na tomto semináři jsme se dozvěděli mnoho nových věcí z oblasti výživy, cvičení a vztahů, ale co je nejdůležitější, vše, co jsme se dozvěděli, jsme i žili.
Jedno z témat bylo i jídlo a kousání. Po úvodní teoretické části, proč kousat a jak, jsme seděli několik hodin v lavici a doslova se „prokousávali k pravdě“. Kousali jsme rohlík, salám, zeleninu a jiné potraviny a zkoumali, co se potravinou postupně stává, když se dokonale rozžvýká.
Toto praktické téma bylo naprosto zásadní, že o tom, o několik let později, Honza napsal knihu nazvanou NEDIETA, kterou jsem jedním dechem přečetla a také hned začala praktikovat a usoudila jsem, že mi přesně zapadá do mozaiky toho, co radím lidem. Aby dělali věci, které jim pomohou cítit se lépe.
A tak vám chci tuto útlou brožurku s praktickým návodem, jak se prokousat kousáním, prostřednicvím rozhovoru s ním představit.
Honzo, můžeš nám svými slovy knihu představit?
Někteří lidé káží vodu, ale pijí víno. Také kousáš? Co Tvá žena a děti?
Co když není čas na jídlo?
Líbí se mi v knize výzva 21 dní. Během 21 dní se člověk, jak říkám, „prokouše k pravdě“. Zkoušel si sám na sobě tuto výzvu nebo na svých známých? A co se stalo? Vím, že jsi štíhlý a hubnout nepotřebuješ.
Kde můžeme knihu koupit?
Knihu prostě doporučuji zakoupit a začít praktikovat. Nedržela jsem sice výzvu 21 dní, ale sama jsem si dala výzvu, že nebudu u jídla číst a zpočátku i počítala počet kousnutí. Dokonce jsem začala pozorovat lidi kolem, jak koušou, tomu se říká profesionální deformace. Vnímám, co jím a snažím se dostat doslova do své pusy a vnímat chuť a nepolknout sousto při prvním polykacím reflexu.
Pokud vás více zajímá praxe, je možné navštívit praktický seminář, který vytvořila naše společná kamarádka Mirka Slámová, na NAUČME SE s názvem Prokousej se k pravdě, odkaz najdete ZDE.
Kousání zdar
Katka