NEDIETA

Mám ráda jednoduché věci, které prostě fungují, to už víte.

Téma „Životních minim“ nosím v hlavě již od začátku svého blogu, ale teprve teď přišel impulz, kdy jsem se rozhodla ho otevřít.

V našem životě jsou období, kdy je čas a energie věnovat se věcem, které máme rádi, naplno. Pak ale může přijít čas, kdy to prostě z různých důvodů nejde. Práce, rodina, nemoc a jiné. Pak přichází na pomoc minima – minimum, které bychom v našem životě měli zachovat, ať se děje cokoliv.

S Honzou Koskem jsem se poprvé viděla a seznámila před 5 lety a to na semináři Životního minima, který vedl Václav Rathouský, majitel Green Ways.

Na tomto semináři jsme se dozvěděli mnoho nových věcí z oblasti výživy, cvičení a vztahů, ale co je nejdůležitější, vše, co jsme se dozvěděli, jsme i žili.

Jedno z témat bylo i jídlo a kousání. Po úvodní teoretické části, proč kousat a jak, jsme seděli několik hodin v lavici a doslova se „prokousávali k pravdě“. Kousali jsme rohlík, salám, zeleninu a jiné potraviny a zkoumali, co se potravinou postupně stává, když se dokonale rozžvýká.

Toto praktické téma bylo naprosto zásadní, že o tom, o několik let později, Honza napsal knihu nazvanou NEDIETA, kterou jsem jedním dechem přečetla a také hned začala praktikovat a usoudila jsem, že mi přesně zapadá do mozaiky toho, co radím lidem. Aby dělali věci, které jim pomohou cítit se lépe.

A tak vám chci tuto útlou brožurku s praktickým návodem, jak se prokousat kousáním, prostřednicvím rozhovoru s ním představit.

Honzo, můžeš nám svými slovy knihu představit?

Rád, Katko. Jednoduše je knížka o JEZENÍ. Celý svět řeší hlavně otázku CO jíst a nejíst. To je a není důležité. Daleko důležitější je naučit se principy, které nás ke správné odpovědi na otázku „CO“ dovedou. A tím principem je odpověď na otázku „JAK“. Takže knížka je o tom, JAK jíst.

Někteří lidé káží vodu, ale pijí víno. Také kousáš? Co Tvá žena a děti?

Dobrá otázka 🙂 Řekněme, že jsem na cestě. Učebnicová kovářova kobyla rozhodně nejsem…snažím se jak jen to jde. Už jako dítě jsem ve školní jídelně dojídal poslední, takže to v sobě nějak instinktivně mám. Moje žena je v tom myslím daleko důslednější. A děti!? Už mají asi těch mých „mouder“ doslova plné zuby, ale jsem spokojený. Zasel jsem a uvidíme, co si z toho časem vezmou.

Co když není čas na jídlo?

Osobně si myslím, že většinu věcí v našem životě můžeme ovlivnit…jsme jeho tvůrci. Takže i čas na jídlo, pokud je to naše priorita, se jistě najde. Navíc při důkladném kousání se začnou porce zmenšovat, takže se čas strávený jídlem časem více méně srovná. Možná bychom se mohli i více inspirovat jižními národy, které neberou jídlo jako nutnost, ale naopak jako obřad. I budhisté mají svoji meditaci jídlem. Toto slovní spojení se mi moc líbí 🙂

Líbí se mi v knize výzva 21 dní. Během 21 dní se člověk, jak říkám, „prokouše k pravdě“. Zkoušel si sám na sobě tuto výzvu nebo na svých známých? A co se stalo? Vím, že jsi štíhlý a hubnout nepotřebuješ.

Ano, možná i díky pomalému jezení jsem s váhou nikde nebojoval. Výzvu jsem zkoušel na sobě i na pár známých a i přes menší obtíže s trpělivostí a důsledností byli nakonec spokojení. Dva z nich mají i svůj příběh na konci knížky, takže je možné si jejich postřehy přečíst.
         Učím lidi, jak mít vyvážený jídelníček. Když k tomu ještě začnou více kousat, co se stane?
Já právě doporučuji kousáním začít. On je potom přechod ke „správnému“ jídelníčku daleko příjemnější a tak nějak přirozený. Tělo má při tomto způsobu možnost pořádně poznat s čím má tu čest a samo si začne říkat o to, co mu dělá dobře. Já myslím, že jídlo je už nástavba jezení. I děti se nejdřív učí dělat jednotlivé krůčky a až časem řeší, co s nimi dál. Takže moje doporučení. Spoj to dohromady a výsledky budou daleko rychlejší a trvalejší. Když to přeženu…k čemu je jíst správné věci, když je nejím správně!? Špatně fungujícímu motoru nepomůže sebelepší palivo!

Kde můžeme knihu koupit?

Koupit se dá na www.nedieta.cz. Dále existují i stránky na Facebooku a Instagramu, které budou také sloužit ke sdílení zkušeností a příběhů.

Knihu prostě doporučuji zakoupit a začít praktikovat. Nedržela jsem sice výzvu 21 dní, ale sama jsem si dala výzvu, že nebudu u jídla číst a zpočátku i počítala počet kousnutí. Dokonce jsem začala pozorovat lidi kolem, jak koušou, tomu se říká profesionální deformace. Vnímám, co jím a snažím se dostat doslova do své pusy a vnímat chuť a nepolknout sousto při prvním polykacím reflexu.

Pokud vás více zajímá praxe, je možné navštívit praktický seminář, který vytvořila naše společná kamarádka Mirka Slámová, na NAUČME SE s názvem Prokousej se k pravdě, odkaz najdete ZDE.

Kousání zdar

Katka

katka_dobesova@post.cz
Jsem cvičitelka, trenérka, výživová poradkyně, která miluje zelené potraviny. Radím lidem, jak správně cvičit a jíst, aby se cítili dobře tak jako já. Protože radím lidem to, co žiju. Můj příběh si přečtěte zde >> Jsem autorkou e-booku Sám sobě výživovým poradcem snadno a rychleOdkaz na něj zde zde >>
Komentáře
  • Stáhněte si e-book zdarma

    Chcete vědět nebo mít jistotu, jak správně cvičit 5 nejoblíbenějších a nejčastějších posilovacích cviků?

    Dovoluji si vám zasílat 1x měsíčně informaci o novém článku na mém glogu.
  • Stáhněte si e-book zdarma

    Máte kulatá záda či předsunutou bradu, bolí vás bedra a nevíte, které cvičení by vám pomohlo? Chcete jasný, jednoduchý a účinný návod jak cvičit bez pomůcek a bez nároku na velký prostor? Zde vám předkládám cvičební, ucelený program, který pomáhá, nejen mě, k tomu, abychom se cítili dobře.

    Dovoluji si vám zasílat 1x měsíčně informaci o novém článku na mém blogu.
  • Jak se stát Sám sobě výživovým poradcem

    Chcete znát snadný způsob, jak bez větší námahy sestavit vyvážený jídelníček?

    V rámci novinek si dovoluji zaslat informační mail 1x do měsíce, upozornění na nový článek na mém blogu.
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky